Geschiedenis van De Vergulde Vos

De Vergulde Vos. Zomaar een (eet)café aan het einde van de Koppoellaan, zo lijkt het. Maar niets is minder waar. De Vergulde Vos is een monumentaal pand met een rijke geschiedenis. En dat proef je in alles.

Als je de warme loge binnenstapt, zou je niet vermoeden dat hier in vroeger tijden criminelen in en uit liepen. Niet om gezellig een biertje te drinken of een hapje te eten zoals jij, maar om berecht en opgesloten te worden door de lokale autoriteiten. De Vergulde Vos was in de beginjaren van zijn bestaan namelijk een rechtbank annex gevangenis. Maar daar is niets meer van te zien. De Vergulde Vos serveert veel meer dan water en brood en  bieden u heerlijke lunch- en dinerkaarten.

De vergulde vos 1

Vergis je niet, de Vos is ouder dan jij ooit zult worden en heeft alles al gezien. Als logistiek centrum tussen Rijpwetering, Roelofarendsveen en Oud Ade zag de Vos iedereen voorbij komen. Je ouders, ze zijn er geweest, je grootouders ook. En als je de geschiedenisboeken induikt zul je zien dat je overgrootouders al een vers biertje meepakten op hun tocht te paard door het land. .

Midden tussen alle ontwikkelingen in het Groene Hart in staat de Vos zijn mannetje als boegbeeld van tijdloosheid. Een idyllisch bruin café op een prachtige locatie. Voor fietsers een lekker rustoord in een rustige omgeving. Voor de watersporters een begrip. Wandelaars nemen er een pauze. In de zomer meert men aan voor een verse kop koffie en in de winter staan de Jäger, gluhwein en erwtensoep op tafel. Verschillende bieren van de tap, mooie seizoensgebonden menukaarten en te allen tijde een heel fijne sfeer.

De Vergulde Vos. Een eetcafé van alle tijden en voor ieder moment.


Aan het einde van de Koppoellaan, bij de Koppoel te Rijpwetering bevindt zich een oude café genaamd “De Vergulde Vos”, omgeven door zijn historische herinneringen.

Op de kaart van Rijnland van 1610/5 vervaardigd door Floris Balthasars, landmeter en plaatsnijder, is dit gebouw reeds aangegeven. Het diende van ouds tot Regthuys van Alkemade.

Het is onbekend wie het heeft laten bouwen maar men zou vermoeden dat de ambachtsheer, Johan van Duvenvoorde van Woude heer van Warmond, die ook heer van Alkemade was, hiervoor zorg droeg.

Maar het kan ook zijn dat hij met iemand overeen was gekomen daar een herberg neer te zetten waarin tevens het “Regthuys” gevestigd zou worden. Reden waarom dit verondersteld mag worden is dat het gebouw als herberg in die tijd, voor een gehucht van nog geen 500 inwoners, veel te groot was. Ook de Waag (van de ambachtsheer) was onder hetzelfde dak. Het punt was voor beide doeleinden prachtig gelegen. Rijpwetering lag vanuit Warmond, over het water, het gunstigst van alle dorpen in Alkemade want rijwegen waren er niet en de eerste Schouten waren ook Schouten van Warmond. Verder lag het gebouw aan de ambachtsweg of Langeweg waar alle voetgangers van Rijnsaterwoude, Leimuiden, Oude-Wetering, Roelofarendsveen, Nieuwe-Wetering, Poel en Ade hier moesten passeren om in Leiden te komen.

Ook de indeling was als rechthuis ingesteld. Het voorste gedeelte was de gelagkamer of herberg. Het middelste gedeelte, de rechtkamer en aan de Noord-Westkant “de Waag”. Verder aan de Oostkant tussen een stal, “de gevangenis”, door het publiek “de Hel” genoemd.

De Vergulde Vos heeft in de loop der jaren wel reden van bestaan gehad. In het jaar 1770 werden er al toneeluitvoeringen gegeven. Pastoor Westerloo bevorderde het comediespelen om de jongelui in de lange winteravonden afleiding te bezorgen en het batig saldo was voor de armen. Ook zangverenigingen hebben hier gerepeteerd en uitvoeringen gegeven. De laatste was de zang- en toneelvereniging “Door Oefening Beter”. Moest er een feest of anderzins van belang op touw gezet worden? De besprekingen werden in De Vergulde Vos gehouden en geregeld met succes, zodat iemand ooit eens beweerde: “de slimheid van de vos doet iedere vergadering slagen”. Slechts zelden zou een landbouwer, die zich te voet of later per as naar de markt te Leiden begaf, zo hardvochting zijn, de Vos zonder groeten voorbij te gaan.

 

Grafisch ontwerp en website bureau